Kind met dyslexie? Spiertesten kunnen helpen
Dyslexie bij kinderen behandelen met behulp van spiertesten? Voor Gerrie Eikenaar van Praktijk ’t Keerpunt in Dalfsen is het een logische aanpak. “Twee of drie korte behandelingen zijn vaak al genoeg om een significant verschil te ervaren.” Ze merkt dat deze methode bij veel mensen nog onbekend is, terwijl ze in haar praktijk veel positieve resultaten ervaart.
Lezen, lezen en nog eens lezen
“Een reguliere dyslexiebehandeling bestaat meestal uit lezen, lezen en nog eens lezen”, vertelt Gerrie. “Maar daarin schuilt een probleem, want bij kinderen met dyslexie gaat het lezen moeizaam. Het gevolg is ongemak, onzekerheid en emotie. Kinderen met dyslexie twijfelen vaak aan hun eigen kunnen. Een behandeling met spiertesten focust zich juist op dingen die wél goed gaan en dat levert de mooiste resultaten op.”
Het brein wakker schudden
Bij het toepassen van spiertesten draait het veelal om motorische oefeningen. “Met verschillende oefeningen spoor je de blokkades op en schud je het brein wakker. Denk bijvoorbeeld aan simpele oefeningen als duimendraaien, kruisloop etc. Zo ga je samen op een speelse manier aan de slag. Als kinderen de oefeningen eenmaal onder de knie hebben verdwijnen de blokkades en krijgen ze steeds meer zelfvertrouwen. En dat merk je aan het lezen: twee of drie behandelingen zijn vaak al genoeg voor een grote vooruitgang!”
“Met de behandeling bouwen we samen aan meer zelfvertrouwen. En dat zie je vervolgens weer terug bij het lezen.”
Onbalans in de kleine hersenen
Maar hoe komt het dat spiertesten zo goed lijken te werken? Gerrie: “De precieze oorzaak van dyslexie is nog steeds niet definitief vastgesteld, maar de problemen ontstaan in de hersenen. Soms is er sprake van een onbalans of storing in de kleine hersenen, ook wel het cerebellum genoemd. Met dit deel van de hersenen leer je nieuwe dingen zonder er echt bij na te denken, zoals lopen, praten of fietsen. Kinderen met dyslexie hebben – bewust of onbewust – moeite met deze natuurlijke manier van leren, waardoor ze naast taalproblemen ook problemen in de motoriek ervaren. De spiertesten spelen daarop in.”
Positieve ervaringen
Gerrie ziet in haar praktijk veel succesverhalen. Gerrie: “Dyslexie kan veel verschillende oorzaken hebben en simpelweg oefenen met lezen is niet altijd de oplossing. Sterker nog: het kan het probleem juist groter maken omdat onzekerheid op de loer ligt.” Ouders zijn vaak positief verrast door het effect van de behandelingen. “Ze merken dat een kind met veel meer zelfvertrouwen naar school gaat en dat lezen en leren weer leuk gevonden wordt. Daar drááit het natuurlijk allemaal om! Ik hoop dat steeds meer ouders en kinderen zich ervan bewust worden dat dyslexie geen levenslange last hoeft te zijn. Met de juiste therapie kun je een heel eind komen!”